Lukla Airport

0

LET OP: Deze beelden kunnen schokkend zijn.  Dat het bijzondere in Nepal gelegen ”Tenzing–Hillary Airport oftewel LUKLA Airport” tot een van de moeilijkste vliegvelden ter wereld behoort weten we allemaal wel. Deze video toont maar weer eens aan dat als het mis gaat het soms ook echt mis gaat. In dit geval raakte een Let L-410 ”Turbolet” tijdens de start van de baan met alle gevolgen van dien. Na het onderzoek bleek dat de F.O. die de start uitvoerde niet beschikte over de vereiste kwalificatie om van dit vliegveld op te mogen stijgen. Hoe kijkt u tegen dit soort zaken aan? Ik ben erg benieuwd naar uw mening dus vandaar dit artikel. Lees verder voor meer info:

A Summit Air Let L-410, registration 9N-AMH performing a flight from Lukla to Ramechhap (Nepal), was taking off from Lukla at about 09:00L (03:15Z) when the aircraft veered off the runway, collided with a helicopter destroying the helicopter and came to a stop after colliding with a second helicopter. 3 people died in the accident, 3 people were airlifted to hospitals with injuries.

The airport reported the first officer of the L410 as well as two security officers on the ground were killed, the captains of the L410 and the destroyed Manang Air helicopter were airlifted to Kathmandu and are in stable condition. The helicopters involved belonged to Manang (9N-ALC) and Shree Air (9N-ALK).

On Apr 15th 2019 Authorities reported, the CVR and FDR of the L-410 have been recovered and are being analysed. Preliminary results of the investigation suggest, the first officer was pilot flying. He had about 18 months of experience and may not have possessed the necessary qualifications to perform the takeoff at Lukla. The aircraft immediately swung to the right after power had been applied, the crew was unable to control the aircraft afterwards. The rotors of the Manang helicopter were still spinning as the aircraft had just landed and set down its passengers. The spinning rotor probably hit the first officer killing him. Check out our web site for quality prints.

Laat een reactie achter

  Subscribe  
Kennis van