Review Just Flight Avro Vulcan B Mk. 2

Het is een icoon, het is een LUIDRUCHTIG icoon! Bekend om haar prachtige V-vormige vleugel (V-Wing), vandaar dat ze in de categorie ”V Bombers” van de Engelse RAF valt. Ik heb het over de (af)schrikbarend en gave Avro Vulcan B Mk. 2 (Nucleaire) bommenwerper.  Een hele bijzondere kist die tot Maart 1984 dienst deed bij de Engelse Royal Air Force. Een hoog technisch wonder waarvan het laatste exemplaar nadat ze in particuliere handen viel zelfs nog vloog op luchtvaartshows tot en met oktober 2015 onder registratienummer XH558, hierover later meer in deze review.

Just flight is een bekende uitgever die bij mij vroeger bekend stond als een uitgever van niet altijd de mooiste / beste addons (Eerlijk is eerlijk), maar de laatste jaren timmeren ze heel goed aan de weg en vind ik hun een erg goede ontwikkelaar / uitgever van producten. Mijn laatste review ging over hun kleine Hawk T1/A Advanced Trainer voor for X-Plane 11. Deze keer pak ik letterlijk groter aan met deze review over Just Flight hun machtige ”Avro Vulcan B Mk. 2 V Bomber” voor FSX / P3D  en het bijbehorende ”Avro Vulcan B Mk. 2 – K.2 & MRR Expansion Pack” (Beiden voor alle versies van FSX en P3D).

Laat ik beginnen met wat minder bekende feiten van deze Vulcan:

1:

Het toestel had vier Rolls-Royce Olympus motoren waaruit de latere, en veel modernere Rolls-Royce/Snecma     Olympus 593 motoren uit voortkwamen. Dit laatst genoemde type werd o.a. gebruikt voor de beroemde Aérospatiale/BAC Concorde SST (SuperSonic transport). Het enigste supersonische passagiers toestel wat daadwerkelijk gebruikt is voor passagiersvluchten.

2:

Op de Vulcan zijn heel veel verschillende experimenten gedaan wat betreft camouflage beschildering. Hieruit zijn patronen uit voortgekomen die tot op heden gebruikt worden. Grappig genoeg niet zoveel meer op vliegtuigen, maar wel op marine schepen, vrachtwagens, en zelfs militaire treinen (tot op heden zelfs). De Chinese luchtmacht heeft hun SU-35 Flanker E painings op de Vulcan gebaseerd. Hier worden zo nu en dan zelfs grapjes over gemaakt binnen de politiek van beiden landen,

3:

De Vulcan heeft nogal aparte luchtinlaten waardoor er tijdens het taxiën en met name tijdens het opstijgen een dof gebrul klinkt, deze brul maakt de Vulcan erg geliefd bij vliegtuigspotters over de gehele wereld. Vooral tijdens luchtvaartshows steelt deze kist de show. Ik zeg ”steelt” bewust omdat ondanks de laatste bovengenoemde Vulcan niet meer vliegt op shows worden er met andere twee Vulcan’s,  de XL426 en de  XM655 shows gegeven waarbij met beiden kisten getaxied wordt en Take-Offs worden nagebootst. U kunt hiervoor zelfs boeken om mee te gaan en het zelf te ervaren  😉

 

Oke, tijd voor de review zelf.

1:  A: Het installeren van de ”Base Pack” en B: de gebruiksaanwijzing (Manual).

Dit gaat eenvoudig via een automatische installer. Hierin maakt u eerst de keuze tussen FSX of P3D, daarna kiest welke versie van de desbetreffende sim en tot slot de juiste directory. That’s all!

Voor het extra livery pack (apart verkrijgbaar) voor de Vulcan dient u natuurlijk wel de Vulcan zelf eerst geïnstalleerd te hebben. De Vulcan file zelf is ruim 1.3 gig en de livery pack zo’n 480 mb groot.

 

B: Manual: 

Net als bij de Hawk is dit erg uitgebreid en toch duidelijk. En roept dus geen vragen op. Veel foto’s en de genummerde schakelaars maken het simpel om alles te vinden.

 

 

2:  Details cockpit:

Ikzelf heb weer aardig wat foto’s en filmpjes online gezocht van de cockpit en wat schept mijn verbazing? Elk schakelaartje lijkt op de juiste plek te zitten en bovenal zijn ze op enkele na daadwerkelijk te gebruiken en doen ze precies wat ze doen als in de echte cockpit. Het detail is verbluffend te noemen. Krasjes, deuken, afgeblakerde verf, u ziet het allemaal! (Zie onderstaande foto’s met de klok mee).

Ik heb zelden zo’n mooie maar krappe cockpit gezien! Met name in V.R. merk je hoe klein deze cockpit eigenlijk is. En dan te bedenken dat de vliegers vaak non-stop uren hierin ”opgesloten” zaten. Vergeleken met de ruimte hier voelt een oude Fiat 500 bijna als een passagiersschip 😉

 

3: Externe details:

Om maar meteen met de vleugel in huis te vallen, Details zijn er zeker. Zie onderstaande foto’s.

Dat P3D V4.4 mooie licht effecten heeft gekregen bewijst deze foto vind ik zelf, De Vulcan maakt hier goed gebruik van.

Net als de onderstaande echte kist heeft Just Flight hun Vulcan nogal aparte speedbrakes die tevens als flaps dienen tijdens de landing, heel apart maar het werkte prima volgens de vliegers.

Hier nog wat detail foto’s

Mint puntje op de onderstaande foto’s (Valt het u op?)

Nog niet?…………….. Nu dan?Zelf vind ik dit natuurlijk geen groot item, maar wel vind ik dat het wat onrealistisch aandoet en hoop dat dit als onderdeel van een service pack aangepast wordt. Nee ik verklap niet wat ik bedoel 😉

Het landingsgestel is erg gedetailleerd en ook ziet u op de onderstaande foto’s dat er veel detail te zien is tijdens een zogenoemde ”walk-around” om de kist. Met name de ”Ground Equipment” geven alles een realistische look.

4: Vlieg eigenschappen:

Ikzelf ben natuurlijk geen echte Vulcan vlieger dus moest ik de vergelijking maken met de echte gegevens die online te vinden zijn. Wat mij als eerste opviel is het verschil i.v.m. de keuze van de motoren, U heeft de keuze uit de Olympus 201 de Olympus 301 motoren (Laatst genoemde is sterker). U kunt via het addon menu uw keuze maken, ook tijdens de vlucht zelf is dit mogelijk. Herkenning qua uiterlijk is alleen zichtbaar in de lengte en de breedte van de zogenoemde Nozzles (Uitlaten).  Olympus 301 Nozzles zijn breder, maar korter dan die van de Olympus 201 motoren. De Vulcan is geen lief en vergevingsgezinde vriendin voor de vliegers. Net als in het echt merk ik hoe zwaar het is om deze kist onder controle te houden. Ze vliegt zwaar en dit uit zich vooral in de bochten en het zogenaamde ”Crabbing” (Het toestel met de neus in de wind leggen om tijdens heftige zijwind toch recht voor de baan uit te komen). En er is nog iets ”dodelijks” Een STALL (Overtrek) is erg snel gemaakt en het toestel heeft net als de echte Vulcan de neiging naar rechts te zwenken en in een dodelijke spin te geraken. En hieruit komen is mij van de 7 pogingen maar 3 keer gelukt, Daar gaat mijn ego! 😉 Just Flight heeft echt goed werk afgeleverd hierin en het toestel is werkelijk een aanrader als u eens ”echt” wilt werken om een goede vlucht te maken binnen uw simulator. En werken zult u!

 

5: Systemen:

Deze gaan aardig diep. Of ze echt realistisch zijn qua eigenschappen kan ik niet zeggen. Wel doen ze precies hetzelfde als de systemen van het echte toestel. Wat ikzelf erg prettig vind is dat ze zowel in de 3D cockpit te bedienen zijn alsmede door middel van pop-up schermen ((Beeldscherm alsmede in VR). Veel schakelaars en metertjes zijn net zoals in het echt. De Vulcan is natuurlijk een kist die al op 30 Augustus 1952 haar eerste vlucht maakte en dat merkt u aan alles, en dan met name in de systemen. Geen snelle computers, uitgebreide Autopilot enz enz, Nee dit is handwerk op een simpele, heel simpele Autopilot na. Maar juist dit maakt deze kist zo spannend om te leren kennen. Elke vlucht voelt als een ”First Date” .

Linksboven klikt u aan welk 2D scherm u wilt oproepen, hier ziet u ze alle zes. Natuurlijk kunt u er minder oproepen om het overzichtelijk te houden. Ook kist u via dit menu uw bommenlast.

Bovenstaande foto toont de ”Blue Steel nuclear stand-off missile” verder kunt u kiezen uit:

1000lb bombs
– WE.177 nuclear bomb
– Saddle bomb bay tanks
– Cylindrical bomb bay tanks

En een refueling Probe aangezien de Vulcan ook als ”Tanker” gebruikt werd voor Aerial refueling.

Vulcan tankt een ……………………………..Vulcan bij in de lucht, Mooi en bijzonder om te zien vind ikzelf.

Dit was vooral noodzakelijk tijdens de zogenoemde  Black Buck 1 tot en met Black Buck 7 missies tijdens de beroemde Falklands Oorlog. (klik op beiden linkjes voor info hierover.

 

6: Algemene indruk:

Ik noemde het al eerder, Just Flight is sterker en beter geworden. Natuurlijk biedt deze addon geen Majestic of PMDG qua diepgaande systemen, maar dit ligt puur aan de leeftijd en de toen bestaande technieken en systemen. En dus kom ik bij de volgende belangrijke vraag. ”Is dit toestel een zogenoemd ”Study Model?”  Ikzelf twijfel hierover, MAAR………………Wat is ze gaaf! En hoe dan ook heeft u aardig wat tijd nodig om deze kist te leren kennen en om haar volledig de aandacht te geven die zij verdient De Vulcan heeft mij al ruim 7 uur groot plezier gegeven en hier zullen nog vast en zeker tientallen uren bijkomen. Kortom, Geeft u haar deze aandacht genoeg dan voelt elke vlucht als een geweldige First Date.

Deze addon werkt prima op zowel Low-end en High-end systemen aangezien ze nauwelijks geheugen gebruikt. Dus u hoeft niks in te leveren qua sim instellingen wat betreft uw huidige configuratie binnen uw sim.

 

7: Score:

Manual:                        10/10      (Net als bij de Hawk is dit erg duidelijk en roept geen vragen op)

Installatie:                    10/10

Uiterlijk:                         8/10

Systemen:                     8/10

Soundpack                    9/10

Vlieg eigenschappen:  9/10

 

Zelf aanschaffen? Beiden pakketten zijn hier te koop:

Basis pakket voor 49.95 EUR.

Addon pakket voor de uitvoeringen / liveries voor 12.95 EUR.

 

8: Mijn systeem:

I7-7940X Processor

2x GTX 1080 TI Videokaart (Single en SLI Modus)

64 GB DDR 4 geheugen

Samsung SSD 850 EVO 2TB

Samsung SSD 960 PRO M2 2TB (Hierop staat mijn P3D V4.4).

Windows 10 x64 PRO Insider Preview Edition (Build 18312).

 

Hopelijk heeft u weer veel plezier beleeft aan deze review.

En nu komt mijn vraag aan u:

”Over welke addon wilt u graag dat ik mijn volgende review maak? Laat het s.v.p. weten via een onderstaande reactie. Dank!

M.v.g.

Matthias

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Kennis van
5 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
13 januari 2019 19:17
Reply to  Matthias

Matthias, Als je op een website van formaat zoals dit post en reviews maakt ben je een professional. Uiteraard kun je het goed praten door te zeggen dat iedereen dit gebruikt en weet waar te halen. Echter moet een site zoals jullie zeker niet het slechte voorbeeld geven! Je had zelf ook beter moeten weten wat mijn betreft … Doe er mee wat je wilt, maar ik hoop dat je de volgende keer 2 keer nadenkt voordat je je bureaublad zo op internet plaatst met alle illegale verwijzingen van dien. Als iedereen alles ‘gratis’ van het net aftrekt hebben we… Lees verder »

13 januari 2019 13:28

Ik heb even wat weg gelaten na de …-en, ter bescherming.

Jeroen
13 januari 2019 13:02

Zeer professioneel om al je desktop iconen te laten zien, met onder andere: Carando activator en…

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x