Review Just Flight ”Hawk T1/A Advanced Trainer” voor X-Plane V11+

Scott Phillips van de bekende uitgever Just Flight was zo vriendlijk om mij een review copy te geven van hun prachtige BAE Hawk T1 /A Advanced Trainer voor X-Plane 11 . Tijd dus voor het eerste deel van mijn  review! (Tweede deel volgt, Hierin ga ik dieper in op het vliegen zelf).

De BAE Hawk is een Britse eenmotorige geavanceerde kleine jet die zowel voor training, bij acrobatische demo teams alsmede als ”goedkoop” gevechtsvliegtuig wordt gebruikt. Er zijn veel verschillende varianten van dit vliegtuig dat nog steeds in productie is. De modellen gemodelleerd door Just Flight zijn de T1- en T1/A-varianten. Ikzelf kende Just Flight overigens alleen als uitgever van FSX en P3D addons en was aangenaam verrast toen ze met X-Plane V11 addons op de markt kwamen. Net zoals deze addons is ook de Hawk eerder al voor FSX en P3D uitgekomen, Deze versies vind u ook op de site van Just flight.

Ook de wereldberoemde RED ARROWS zelf gebruiken de T1 versie van deze kleine jet. Zie onderstaande video voor de echte RED ARROWS in actie. Met dank aan de ervaren maker Marc Talloen die zo vriendelijk was om mij  toestemming te geven voor het plaatsen van zijn onderstaande video. Binnenkort krijg ik zelfs de volledige en dus langere versie van hem en mag ik deze plaatsen voor jullie. Hij is echt geweldig in het filmen en bewerken van video’s, kijkt u maar eens hier op zijn YouTube kanaal. Bedankt Marc!

1: Installatie:

Dit is heel simpel en kan ik kort over zijn, na aanschaf download u de file(s) en pakt u deze uit via WinRar en plaatst de map genaamd ”JF_Hawk_T1” in uw Aircraft map binnen X-Plane V11. Indien u ook het zogenoemde ”Hawk T1/A Advanced Trainer Livery Pack” koopt pakt u deze file ook uit en plaatst alle liveries gewoon in uw ”liveries” map welke u vind in uw bovengenoemde JF_Hawk_T1 map

 

2: De looks:

Het model is prachtig weergegeven, elk onderdeel is heel gedetailleerd zoals vaker bij Just Flight hun producten. De textures zijn scherper als die binnen FSX en P3D, maar dit komt door de grafische engine van X-Plane V11 zelf. Dit neemt natuurlijk niet weg dat hierdoor alleen al naar de kist kijken een waar genot is! Elk klein detail wordt gereproduceerd zonder een frame-rate drop te veroorzaken, en juist dit is natuurlijk een heel groot plus punt. Just Flight heeft dit weer voor elkaar gekregen. De cockpit zelf geeft je een zeer realistisch gevoel (Zeker in VR) waardoor je je voelt als een echte Hawk vlieger. Ook binnenin de cockpit zijn de textures ook scherp waardoor labels in de cockpit eenvoudig te lezen zijn. Zelfs de Canopy met zijn karakteristieke explosieve koord is gemodelleerd zodat je zelfs de schaduw van dit koord in de cockpit ziet , Deze schaduw is er nota bene eentje die mee beweegt tijdens manoeuvres. De Just Flight uitvoering is zeer realistisch, zowel vanuit grafisch oogpunt zoals ik al noemde als vanuit de operatiekant. Hydraulische circuits zijn op maat en goed gereproduceerd en ook de bijgeleverde  RAT (Ram air turbine) is te zien en volledig functioneel.

REMOVE BEFORE FLIGHT

Het landingsgestel, de flaps, elke naad lijkt zichtbaar te zijn. Nogmaals, het lijkt erg op de werkelijkheid naar mijn idee. De cockpits zelf, ja de Hawk heeft er twee in tandem opstelling net zoals de meeste Jet Trainers. De achterste cockpit is in tandem opstelling altijd hoger geplaatst zodat de instructeur tijdens de landing over de leerling vlieger die voorin zit heen kan kijken.

Zelfs de gebruikerssporen zijn duidelijk zichtbaar, Ook ziet u de reflectie op de instrumenten. Prachtig gewoon!

 

3: De Systemen:

Vergis u niet vanwege de titel ”Trainer” Deze dappere kleine jet is niet gemakkelijk om mee te vliegen, Maar juist dit is absoluut realistisch aangezien deze kist hierom bekend staat.

Ik heb de Hawk niet alleen getest qua vliegeigenschappen maar ook heb ik de verschillende systemen getest. Ondanks dat de Hawk een minder geavanceerde jet is ten opzichte van b.v. een F-16 viel er toch nog heel wat te leren voor deze simmer. Het vliegtuig is volledig IFR-geschikt en is ook uitgerust met een HSI dat het perfect maakt om ook in IFR-scenario’s te trainen. Maar evenals de echte Hawk is ze niet uitgerust met een automatische piloot, dus je zult handmatig moeten vliegen tijdens de hele vlucht, maar juist hierdoor is deze kist net als in het echt uitermate geschikt voor trainingsvluchten en Airshows. De vliegtuig uitrusting en systemen van dit vliegtuig zijn heel eenvoudig en lijken misschien primitief, maar zijn precies zoals die van de echte Hawk en die van veel andere jets uit deze klasse. De Just Flight uitvoering is zeer realistisch, en goed gereproduceerd. Ook is de bijgeleverde de RAT (Ram air turbine) zichtbaar en is volledig functioneel. Elke werking van het systeem is goed gedetailleerd.  Twee van de velen voorbeelden zijn:

Het luchtremsysteem wordt geblokkeerd als het landingsgestel uitgeklapt is

De snelheid en volgorde van de wielen tijdens het in, en uitklappen komen precies overeen met wat ik aan beeldmateriaal vond online.

En zo kan ik nog lang doorgaan, Werkelijk alles wat ikzelf en u vast ook kan bedenken is nagebootst.

Vluchtapparatuur zoals de HSI en IFR-gerelateerden systemen zijn ter vergelijking diep getest met medewerking van een aantal RAF vliegers en monteurs. Hierdoor kunt u zoals ik al aangaf zonder problemen met deze Hawk een complete IFR-vlucht uitvoeren. Wel raadt ik u aan om de bijgeleverde manuals goed door te lezen om echt alle systemen te leren kennen. U zult niet teleurgesteld worden!
Natuurlijk kan ook deze addon niet de werkelijkheid volledig nabootsen, maar ik kan u allen wel zeggen dat het voor mij allemaal erg realistisch lijkt en dat het gevoel heel goed is.

4: Het bijgeleverde ”HAWK menu”:

De Hawk heeft een menu plugin zodat u voor, tijdens of na u vlucht allerlei aanpassingen kan doen, Enkele voorbeelden zijn:

Een rookpod aanbrengen aan uw Hawk

Canopy openen of sluiten,

Een aantal objecten en animaties in /uit schakelen

Het vliegtuig van de T1 versie naar de T1A  versie omschakelen

Uw kist van ”Display status” (Leuk voor screenshots) naar de ”Ready for takeoff” status omzetten.

De keuze uit een of twee vliegers.

Helm Vizieren omhoog of omlaag.

”Remove Before Flight” ribbons en bescherm kapjes tonen, of verwijderen

En nog veel meer, De lijst is lang maar erg overzichtelijk

U krijgt overigens de volgende liveries meegelevert met het basispakket:

 • Hawk T1 Royal Air Force Early trainer livery, XX241
 • Hawk T1 Empire Test Pilots School livery, XX341
 • Hawk T1 Royal Air Force Valley, Central Flying Squadron, XX176
 • Hawk T1 Royal Air Force Camouflage scheme, XX353
 • Hawk T1 Royal Air Force 4 FTS, Welsh Dragon livery, XX172
 • Hawk T1 Royal Air Force 19 Squadron, RAF Leeming – XX329
 • Hawk T1 Royal Air Force Red Arrows 2011 livery XX260
 • Hawk T1A Royal Air Force 100 Squadron, Black livery, XX331
 • Hawk Mk 51 Finnish Air Force, HW-346
 • Hawk Mk 53 Indonesian Air Force, LL-5320
 • Hawk Mk 63 Royal Saudi Air Force, 79034
 • Hawk Mk 63 Swiss Air Force, U-1252T1

Koop u het bovengenoemde Hawk T1/A Advanced Trainer Livery Pack erbij dan krijgt u ook nog eens deze liveries:

 • Royal Air Force, 1TMU, 234(R) Squadron, XX318
 • Hawk Mk.51A Finnish Air Force ca. 2013, Grey livery, HW-355
 • Royal Air Force, 100 Squadron, RAF Leeming, 90th Anniversary livery
 • Royal Air Force, 100 Squadron, ca. 1993, Grey livery, black tail, yellow stripe, XX312
 • Royal Air Force, 4 FTS, RAF Valley, One Million UK Hawk Hours, XX177
 • Royal Air Force, 70th Anniversary of Battle of Britain camouflage, XX185
 • Royal Air Force, 4 FTS, 2010 Display livery, XX202
 • Royal Navy, ‘Fly Navy’ livery, XX261
 • Royal Air Force, 90th Anniversary Display livery, XX286
 • Royal Air Force, ‘100 years since WW1’ livery, XX340
 • Hawk 100 Demonstrator, ZA101
 • BAE Demonstrator, ZK533

5: Soundpack

In deze sectie zal ik niet te veel schrijven, De zogenoemde ”Soundpack” van deze addon is gewoon perfect en het meest realistisch voor een jet binnen X-Plane 11 vind ikzelf. Als je op het internet wat echte video’s van de Hawk zoekt, zul je exact hetzelfde geluid horen dat je hoort in X-Plane V11. Het is gewoon ongelooflijk hoe echt dit klinkt. Een ander verbazingwekkend feit is het geluid in de cockpit wanneer je vliegt met hoge G-krachten en het zuurstofsysteem en de ademhaling luider worden naarmate al die G-krachten toenemen. Het is de allereerste keer dat ik zoiets hoor binen X-Plane (Welke versie dan ook) en het liet me echt verbaasd staan. Alleen hierom is deze addon een echte aanrader.

6: Bijgeleverde manuals

De handleiding van Just Flight is natuurlijk niet zoals die echte Hawk vliegers moeten leren, maar deze van Just Flight is maar liefs ruim 12 mb groot, zeer compleet en bevat alles wat je nodig hebt om dit vliegtuig,  haar systemen en vlieg-eigenschappen te bestuderen. Ik kan alleen maar zeggen ”Elke pagina staat vol met informatie en eenmaal geleerd heeft u er erg veel aan”. Het deel van de bijgeleverde manuals dat ikzelf erg bruikbaar vind is het  ”Getting Started ” deel waarin stap voor stap alles voor een realistische vlucht uitgelegd wordt. vanaf het Opstarten tot en met de landing en het ” Engine Shut Down ” proces. Ikzelf heb er veel aan gehad en begrijp nu echt een stuk beter wat er allemaal bij komt kijken om zo’n jet te leren vliegen. Ze beginnen echt bij het begin:

”The first step is to open the canopy to allow entry into the cockpit. In the virtual cockpit, click on the canopy
safety catch to move it clear of the canopy lever and then click on the lever to move it aft. The canopy will then open………… ”

En eindigen met:

”Using the Panel Selector, enable the chocks, flags and external steps and then open the canopy.
Congratulations – you have completed the Hawk T1 tutorial flight!

Wat er allemaal tussen staat verklap ik niet, maar het is een hoop! 😉

 

 

7: Voor / Nadelen

Voordelen:                                                                                                          Nadelen:

Nette prijs                                                                                                          Geen automatische   installer

Erg diepgaande systemen

Heel veel details zichtbaar

Eigen Menu plugin (Erg handig)

Een geweldig mooie handleiding

12 bijgeleverde liveries incl die van de RED ARROWS

Bijgeleverde PSD Paint Kit om uw eigen liveries te maken

 

8: Huidige conclusie:

Ik had enige twijfel over hoe realistisch deze Hawk zou zijn, maar na haar grondig te hebben uitgeprobeerd, en bekeken kan ik zonder meer stellen dat dit een van de mooiste en realistische addons is die ik ken. Ik heb bijna elke jet wel binnen X-Plane V11 geprobeerd (Freeware en Payware), en ik moet zeggen dat deze kist op het moment mijn favoriete addon is. Ik weet het ”Smaken verschillen” Maar deze kist is gewoon erg goed gemaakt!

Ik verheug mij nu al om het tweede deel van mijn review te maken waarin ik zoals ik al aangaf veel dieper in te gaan op het vliegen zelf met deze dappere kleine jet.

9: De Score:

Ik ben daadwerkelijk verliefd geworden op deze kleine dame, en geef haar met de kennis die ik nu heb een welverdiende dikke 9.5      (Good job Just Flight!)

U koopt beiden producten hier:

Hawk: BAE Hawk T1 /A Advanced Trainer voor X-Plane 11 voor 37.95 EUR

Hawk Liverie pack: Hawk T1/A Advanced Trainer Livery Pack voor 12.95 EUR

 

 

 

 

 

Subscribe
Kennis van
4 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Arthur
8 januari 2019 07:37

Ik weet uit mijn herinnering dat je op het fsweekend het Flanker demo team had. Wellicht is dit nu de ideale add-on voor hun. Ziet er verder schitterend uit en twijfel niet aan de kwaliteit maar zelf ben ik altijd snel uitgekeken op dit soort add-ons. Wellicht leuk als je met elkaar online vliegt?

Dank voor de uitgebreide review trouwens.

Maikel
7 januari 2019 16:42

“Dappere jet.” Hihi.

Mooi werk van gemaakt hoor.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x