TrueEarth Great Britain South voor X-Plane 11 review (deel 2)

                                  Het is nog vroeg en ”Red One” staat al voor ons klaar.

Het is inmiddels weer enkele dagen geleden dat ik deel 1 van deze review geplaatst heb, en dus tijd voor deel 2.  In dit deel ga ik het vooral hebben over de kwaliteit van de textures, vliegen we over verschillende delen van Zuid-Engeland en bekijken we de impact van deze addon op uw hardware. 

Elke keer als we een scenery addon aanschaffen zijn er vaak twee zaken die van belang zijn, De kwaliteit, en een persoonlijke aantrekkingskracht op de gebruiker, Ikzelf ben zoals ik al vermelde in deel 1 een echte Engeland fan. Toen Orbx bekend maakte aan dit eerste deel te werken voor X-Plane 11 en ik de eerste screenshots zag was ik al heel snel verkocht. Toen ik nog maar zo’n 12 jaar was namen mijn ouders mij mee naar Engeland, Ik was hier al een paar keer eerder geweest omdat wij hier familie hadden wonen, maar deze keer was anders. We zouden Joe ontmoeten, de man van mijn vaders ex Tandarts assistente. Joe was een vreemde man voor mij, maar al voordat ik hem had ontmoet voelde ik mij erg verbonden met deze man, en wat later bleek, Terecht! Hij was de vriendelijkheid zelf en sprak vol passie over zijn Tiger Moth, Inderdaad, hij was de trotse bezitter van deze prachtige dubbeldekker.                                  Bovenstaande foto is niet voor niets regelmatig mijn desktop achtergrond

En zo kwam het dat een 12 jarige jongen uit Nederland opeens de echte passie voor luchtvaart voelde. en het werd nog beter, spontaan zei Joe ”Weet je wat?, Ga maar mee!” nog geen twee uur was het alsof ik terug de tijd in was gegaan, alleen al die veel te grote Leren jas en het rubberen zuurstofmasker lieten mij genieten, En ik stond nog alleen maar in een zijkamertje van de Hangar, Nog geen Tiger Moth gezien 😉 Toen was het zover, De deur ging open en daar stond ze, Een prachtige Groene romp, glanzende Koperen raamstijlen  Witte vleugels, Wit hoogteroer, en een Wit met Groen geblokt richtingsroer, Ik zie het nog voor mij alsof het gisteren was. En toen was het zover, Ik werd geholpen om in de kleine voorste cockpit te klimmen, Joe kroop achterin en na wat schakelaartjes omgezet te hebben riep hij ”Clear prop!”, een oudere man gaf een zwengel aan de propeller en stotterend kwam dit prachtige oude dametje tot leven.We hobbelde naar de onverharde start/landingsstrip van gras en voor dat ik het wist klommen we de hoogte in, Wat was dit gaaf! Ik weet niet meer hoelang we gevlogen hebben precies, volgens mijn ouders was het zo’n 40 min, Ik weet nog precies hoe veel kronkelweggetjes en muurtjes ik zag, Ook veel bomen en dorpjes schoten onder ons door. Joe liet mij zelf even wat vliegen, gewoon wat bochtjes draaien en een stuk rechtdoor. Wat voelde ik mij opeens stoer 😉 Natuurlijk zou hij ongetwijfeld zelf ”mee gevlogen” hebben met zijn handen aan de controls, maar dit heeft de pret nooit weggenomen qua herinnering. Veel dingen kan ik mij niet meer herinneren uit het verleden, maar deze dag zo met Joe vergeet ik nooit, Helaas is Joe ongeveer een jaar later omgekomen in zijn geliefde Tiger Moth bij een botsing met een ander toestelletje (Een les toestel wat tegen de zon in vloog en hem ”gemist had”), Dus Joe, ”This review is for you!”

Oke terug naar de huidige tijd,

We zijn vertrokken en als eerste wil ik u de scherpe textures laten zijn van deze addon, vanaf grote hoogte naar steeds lagere hoogte.

Mij viel het gelijk op, Ze zijn hardstikke scherp en bevatten veel detail, Dit vind ik absoluut een punt wat een scenery addon kan maken, of breken.

Ik noemde het net al, die smalle weggetjes, bomen rijen en huisjes. En net als tijdens mijn vlucht met Joe, Zie ik dit allemaal exact terug, maar dan vanaf mijn monitor en /of mijn VR Bril (Oculus Rift).

Op al deze bovengenoemde punten scoort Orbx absoluut!

Zijn er ook minpuntjes? Absoluut! Op lage hoogte kwam ik tijdens een uurtje vliegen er een paar tegen, Zo ontbreken soms stukken weg, en staan de lichtmasten van het ALS (approach lighting system) soms midden op de weg. (Zie onderstaande twee foto’s).

Over bovenstaande kwestie heb ik Orbx gemaild vanmorgen en wacht hun reactie nog af. Wat mij wel opviel is dat deze twee zaken zich eigenlijk alleen voordoen waar de grenzen lopen van deze addon en waar de standaard X-Plane 11 world scenery begint. Dus het lijkt erop dat ze elkaar overlappen. Ik denk dat dit wel verdwijnt als de andere twee delen ook uitgekomen zijn en ik deze installeer. (TrueEarth Great Britain ”Central” en TrueEarth Great Britain North).

En hoe zit het eigenlijk met de verlichting van dorpen en steden? Zoals ik al vermelde is dit prachtig, duidelijk is het verschil te zien van kleine dorpjes en omliggende (snel)wegen

Of een grote stad zoals Londen (Zie deel 1 voor meer screenshots van de nachtverlichting)

En wat is nu eigenlijk de grote kracht van een addon zoals deze binnen een simulator?

Hier kan ik simpel over zijn, Bovenste foto betreft X-Plane V11 zelf, en de onderste Orbx hun ”TrueEarth Great Britain South”, Beiden foto’s zijn op exact dezelfde plaats genomen en duidelijk is het verschil te zien qua detail en precisie qua infrastructuur

                                                                 Standaard X-Plane V11 scenery textures

                              Zelfde plek na de installatie van Orbx hun ”TrueEarth Great Britain South”

U ziet het zelf, Het verschil is zoals Dag en Nacht.

Als we vervolgens boven Londen vliegen vallen mij een paar dingen op. Deze addon is ongelooflijk gedetailleerd en de gebouwen staan werkelijk waar je ze verwacht, Dit is te danken vooral aan X-Plane V11zelf . Ook komt het bijna geheel overeen met de plattegrond op google uit 2017, Ook dit vind ik een groot plus punt. Om u een idee te geven hoe groot London is bekijk de onderstaande vier foto’s maar eens vanuit alle vier de richtingen:

                                           Zelfs de Thames loopt precies waar ze hoort.

Nu gaan we eens wat lager vliegen en hierin zitten toch echt wat ”foutjes”, Zojuist wel een mail terug gehad en ze zijn bekend bij orbx, Of ze er wat aan gaan doen op korte termijn bekijken ze nog, wel staat het op hun lijstje voor de toekomst. Een opvallende fout qua textures kwam ik tegen bij het prachtige oorlogsbodem HMS Belfast (C35), en de beroemde Tower Bridge, Zie onderstaande foto’s. Update, Dit lag dus niet aan Orbx, maar aan X-Plane zelf, Orbx gaat ze gewoon ”opknappen” in de toekomst

Het verschil wat betreft kwaliteit is duidelijk aanwezig, waar de meeste gebouwen en objecten echt handgemaakt en van hoge kwaliteit zijn lijken anderen weer rechtstreeks uit Google Earth te komen, Op zich niks mis mee, maar op lage hoogtes vallen de mindere textures erg op. Onderstaande foto’s laten weer zien dat op veel plaatsen het niveau een stuk hoger ligt. B.v. wanneer u naar het beroemde ”London Eye” reuzenrad kijkt met op de achtergrond het reusachtige Palace of Westminster (Parlementsgebouw) met de bijbehorende ”Big Ben” klokken toren. Dit zijn dus grotendeels standaard X-Plane landmarks die hopelijk allemaal nog een ”overhaul” krijgen, time wil tell.

Oke, Tijd om de hoofdstad te verlaten,  We pakken een Cessna 172, en vertrekken vanaf een bekende luchthaven, Iemand een idee welke? 😉 Op onderstaande foto’s is te zien dat de standaard luchthavens van X-Plane zelf prachtig verwerkt zijn binnen deze scenery, dus geen lelijke randen of kleurverschillen hier, dit geld overigens voor zo’n 85 procent van de vliegvelden, groot en klein, Het staat hoog op de lijst van Orbx om de overige 15% nog aan te pakken heb ik gelezen op het Forum.

Inmiddels is het weer aan het veranderen, er lijkt een storm aan te komen. Wat ikzelf echt heel goed vind is de belichting. Weliswaar een onderdeel van X-Plane V11 zelf, maar ook Orbx heeft hun textures van de bebouwing zo gemaakt om hier optimaal gebruik van de maken . Kijkt u maar eens naar het zonlicht wat tegen de huizen schijnt, een prachtige gloed vind ikzelf.

Wat ik overigens nog steeds vreselijk slecht vind zijn de standaard bomen van X-Plane 11 en oudere versies, In tegenstelling tot P3D V4 zijn deze nog steeds 2D, Bewegingloos en oerlelijk, Ook Orbx maakt gebruik van deze groene troep, Zonde en een gemiste kans! Helaas dus geen mooie bomen bij deze scenery. Wat ik nog wel op wil merken is dat op wat grotere hoogtes ze wel mooi zijn en het 2D effect niet meer herkenbaar is, Orbx lijkt ze wel aangepast te hebben qua kleur namelijk waardoor ze toch net weer wat realistischer lijkenDuidelijk zijn op bovenstaande foto de 2D bomen te herkennen, Hopelijk komt Orbx ooit nog eens met 3D bomen.

Qua landmarks (Objecten) zoals b.v. telefoon en Hoogspanningsmasten niet te kort binnen deze scenery, Old meets young qua techniek (Zie onderstaande foto).

Vooraan de ouderwetse bovengrondse houten telefoonlijn masten en op de achtergrond de moderne Hoogspanningsmasten, Ze lopen werkelijk overal. Na enig speurwerk op Google kwam ik er achter dat in Engeland veel dorpen nog aangesloten zijn op lijnen die nog vanuit de periode van de tweede-wereld oorlog  afstammen, Leuk om weer eens wat te leren.

 

Belasting van de hardware: 

Hier kan ik eigenlijk kort over zijn:

Ik heb behalve boven Londen zelf zelf niks gemerkt qua belasting op het RAM geheugen, CPU en GPU (De videokaart), en zelfs boven londen loopt mijn systeem nagenoeg vloeiend op een paar ”Stutters” na, Deze kwam ikzelf alleen tegen wanneer ik de externe view genaamd ”Linear Spot” koos. Dan stotterde het systeem even twee a vier keer keer kort om vervolgens weer vloeiend te lopen. Mocht uzelf toch uw framerates willen verhogen dan staan hier prima tips qua instellingen en uitleg.

Mijn systeem bestaat overigens uit:

I9-7940X CPU

64GB DDR 4 RAM Geheugen

1x GTX1080 TI Videokaart

(Ik heb twee van deze kaarten in SLI opstelling ingebouwd, maar in single modus werkt X-Plane een stuk beter, dus mocht uzelf in een SLI opstelling werken raadt ik u aan om via uw ”GeForce Experience” de zogenoemde ”single card modus” in te schakelen)

Windows 10 Pro x64 (Insiders edition)

Ik merk dat ik tijd te kort kom om alles te benoemen in dit deel van deze grote review, en dus heb ik besloten verder te gaan als ”TrueEarth GB Central for X-Plane 11” uitgekomen is (Het tweede deel van de totaal drie Engeland addons)

AANRADER!: Nu ik deze scenery uitgebreid heb bekeken en getest kan ik u alleen maar het volgende advies geven: Haal deze addon snel in huis en beleef in combinatie met het sterke X-Plane 11 een echte ”Next Gen” simulator, Wat is dit gaaf zeg!

Nou, hopelijk hebben jullie iets aan deze eerste twee delen van deze review gehad, Ikzelf vond het weer erg leuk om te doen en kan alleen maar nog maar zeggen, ”tot ziens in het volgende deel!” 🙂

O ja! Nog even wil ik marco bedanken voor zijn tip / correctie, bij deze dus….Dank! 😉

 

M.v.g.

Matthias

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Kennis van
3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Marco
26 november 2018 18:19

Keurige review! Ziet er echt geweldig uit in XP.

Kleinte kanttekening: ORBX maakt gebruik van de default X-Plane 11 landmark in Londen 😉

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x