Kunstvliegen – Test virtuele box

Wie zei dat zweefvliegen maar saai is:

Op kunstvliegwedstrijden wordt er gevlogen in een box van 1 kubieke kilometer. Om deze box zichtbaar te maken voor de vlieger worden er lappen neergelegd (vergelijkbaar met een landing T). Op de hoekpunten zijn lijnrechters om box schendingen waar te nemen welke resulteren in puntenaftrek. Het is lastig om hier goed op te trainen omdat deze niet “even” zijn uitgelegd en er natuurlijk niet altijd lijnrechters voorhanden zijn.

Door duidelijke landmarkeringen in het terrein te gebruiken (de baan, hoekpunten van bos/wegen en gebouwtjes) kan er wel gevlogen worden in een “virtuele” box en via GPS data achteraf de exacte schendingen waarnemen.

Er worden bij het kunstzweefvliegen snelheden behaald van 270km/h horizontaal. Je kunt je voorstellen dat een kilometer dan rap voorbij gaat. Het wordt ook wel vergeleken met het vliegen op een postzegel. Met name vanaf de beginhoogte, 1200 meter, is dat echt heel erg klein!

De data is afkomstig van een Garmin Virb Ultra 30 camera. De GPS resolutie is niet heel erg hoog en daarom worden de figuren slechts schematisch weergegeven. Dit is echter geen probleem, de box schendingen zijn duidelijk. De hoogte wordt afgenomen van een barometer in de Garmin, deze is echter pas in de lucht aangezet en daarom niet geheel gelijk aan de werkelijke hoogte.

Notitie: video is in stereo. Gebruik voor het beste geluid oortjes of headset.
Frontseat: Lars Hofman
Backseat: Erwin Vorenhout

Subscribe
Kennis van
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
22 oktober 2018 15:25

Heeeeel gaaf! Knap! Dank voor het delen!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x