The Golden DC-3 Dakota (1985)

Vandaag een vrije dag, mooi om de emails bij te werken en even wat tijd nemen voor de hobby. Zoals deze documentaire over de DC-3. Er is sinds kort ook een DC-3 te zien in het Aviodrome. (Doornroosje)

httpv://http://youtube.com/watch?v=4AU2Cq0uiL4 

Het Gouden Feest van 50 Jaar Dakota DC-3

Een stukje luchtvaarthistorie uit 1985.

Op 17 december 1935 maakte testpiloot Carl Cover in Californië de eerste vlucht met de Douglas DC-3 waarvan de militaire versie de C-47 Dakota werd genoemd. Het zou het beroemdste vliegtuig-type ter wereld worden. Ook het meest gebruikte, want er zijn bijna 12.000 DC-3/Dakota’s gebouwd waarvan er nog altijd 1200 bestaan. Het enige toestel dat daarbij een beetje in de buurt komt, is de fokker F27 Friendship waarvan de verkoop in 1985 de 800 stuks naderde. Het 50-jarig jubileum van dit vliegtuig werd in vele landen aanleiding tot groots opgezette Dakota-feesten. Ook in Nederland. Op 6 juli van dit jubileumjaar organiseerde de Dutch Dakota Association op vliegveld Eindhoven een prachtige show waar zo’n dikke twintigduizend bezoekers konden genieten van DC-3/Dakota’s die nog altijd in bedrijf zijn. Het was een unieke dag die dan ook onderdeel uitmaakt van de uitgebreide historische documentaire over de DC-3/Dakota op deze videocassette.

Regie: Ruud Willemstein
Commentaar van en door Guus van der Steen
Speelduur: ca. 50 minuten
Nederlandse film
Genre: documentaire
Bron: VHS-band

De Dutch Dakota Association (DDA) is een Nederlandse stichting die in 1982 is opgericht als vliegend luchtvaartmuseum. De stichtingsnaam verwijst naar het historische vliegtuigtype Douglas DC-3 dat door de Royal Air Force meestal Dakota werd genoemd.

Beschermheer was Z.K.H. Prins Bernhard, voormalig eigenaar van twee van de zes toestellen van de DDA. Met verschillende toestellen van de DDA worden voor donateurs en andere belangstellenden vluchten uitgevoerd.

Op 17 december 2005 (de zeventigste verjaardag van het het vliegtuigtype DC-3 Dakota) veranderde de organisatie haar naam in DDA Classic Airlines en in het voorjaar van 2006 werd ook een nieuw logo geïntroduceerd.

http://dutchdakota.nl/

© 1985 Dutch Dakota Flight
Exclusive license given by DBS International
All rights reserved

De auteursrechten op deze videofilm zijn volledig betaald voor vertoning zonder commercieel doel.

Subscribe
Kennis van
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x