HCC!Flightsimulator FSgroep Almere 20/06-2015

banner-HCCFSA.s. zaterdag, 20 juni 2015 staat er ook weer een bijeenkomst gepland van de HCC!Flightsimulatorgroep Almere. Ook op deze bijeenkomst weer een bijzondere presentatie, door Ralph Rietveld en Corjan van Hamersveld over hun project ‘Air Manager’. 

Heb je wel eens het idee gehad om het vliegtuigpanel volkomen aan je wensen aan te passen, met welke instrumenten dan ook? Of als cockpitbouwer een futuristisch panel te ontwikkelen dat de tands des tijds jaren kan doorstaan? Maar ook als u dat níet van plan bent, word je uiteraard van harte uitgenodigd om deze hard – en softwarepresentatie bij te wonen.

Zeer de moeite waard!

Natuurlijk wordt er ook door een groot aantal mensen gevlogen, kun je vragen stellen, problemen voorleggen, oplossingen geven én natuurlijk je eigen fs-outfit meenemen; tafels voldoende.

We zien je graag in Almere op zaterdag 20 juni.

De bijeenkomst wordt gehouden van 10:30 – 15:30 uur in wijkgebouw De Wieken te Almere.

Buurtcentrum De Wieken,
Wipmolenweg 54,
1333 GS Almere.
HCC Nieuwsbrief:
Vooruitblik en uitnodiging bijeenkomst Almere op 20 juni
Demonstratie van de ‘Air Manager’

Wat doe je als je niet tevreden bent over de huidige software voor het instrument-panel? Juist, dan ga je zelf iets ontwikkelen waar je goed mee uit ‘handen en voeten’ kunt of, zoals u het op de website van Air Rietveld kunt vinden:
“Ralph Rietveld was not satisfied with the available instrument panel software. They either didn’t have the correct instruments, or they were way too expensive. He teamed up with Corjan van Hamersveld to create their own software: Air Manager was born…”. (klik op het kompas voor het instrumentenoverzicht)

Op hun website kunt u lezen over de ontwikkeling van en het werken met Air Manager, zijn er filmpjes te bekijken en daarbij staat de ontwikkeling zeker niet stil, want Ralph schrijft zeer recent: “We zijn nu bezig met de overstap naar OpenGL en dat het dus over een tijdje mogelijk is om dezelfde instrumenten te draaien op de iPad, op Android en de Raspberry Pi.
Overigens hebben we aan de nieuwste versie (2.1), welke vrijdag 29 mei is uitgekomen, de touch-functionaliteit toegevoegd, dus als je een touchscreen hebt  kun je alle knoppen met een vingertip bedienen”.
Wie schetst trouwens onze aangename verrassing toen een van onze leden met een complete, door haar zelf gebouwde opstelling kwam – met vier monitoren – en daarop Air Manager demonstreerde.

Het is de bedoeling dat Ralph en Corjan hun presentatie/demonstratie geven en dat u daarna zelf wat zaken ter hand kunt nemen.
Maar natuurlijk wordt er ook gevlogen, u kunt met vragen komen, wellicht oplossingen aandragen, eens achter een pc gaan zitten óf uw eigen fs-pc/laptop meenemen, want er zijn tafels voldoende. U bent van harte welkom!

Terugblik bijeenkomst 16 mei 2015
Een wat vrij vertaalde opmerking uit een fs-forum: ”Als je een Boeing 777 wilt verlengen, start dan vijf maal met vol vermogen op een droge baan, dan weet je zeker dat het gedeelte achter de vleugels veel meer stoelruimte krijgt…”. Dat kwam goed overeen met de titel van de presentatie door Peter en Paul, ‘Full take-off vs. fool take-off’.
Zoals we van hen gewend zijn, was het een zorgvuldig voorbereide lezing waarbij diepgang in woord en beeld niet werd geschuwd. De kern van het verhaal was om duidelijk te maken hoe de enorme stuwkracht, de brandstof, de belading, de baan – en weersomstandigheden en natuurlijk de veiligheid op elkaar af te stemmen, zodat alle onderdelen in elkaar passen. (klik voor een filmpje op de motor)

Ook de vlucht (in X-Plane) van Everett naar Portland, met daarbij de algemene en technische uitleg van vliegtuig en scenery, verliep uitstekend en werd op de centerline met applaus en onder dank voor de inzet beëindigd.
Na afloop, terwijl er weer door flink wat leden achter de fs-pc’s gevlogen werd, was er de mogelijkheid om de informatie van de lezing op de eigen usb-stick over te nemen. Dat kan dus op elke bijeenkomst, ook van eerdere presentaties!

Presentatie 19 september
Op de agenda van de mei-nieuwsbrief las u dat er op de eerste bijeenkomst na de vakantie veel gevlogen zou gaan worden. Natuurlijk gaat dat door, maar inmiddels heeft Joop Mak (Team NL2000, medeontwikkelaar van BlueSkyScenery en animator van de FS-Groep Groningen) toegezegd een lezing te houden over het ontwerpen en het maken van de NL2000 Schiphol-scenery.
NL 2000 voor ‘Steam’ – nogmaals
“Vanwege de grote vraag van gebruikers om ook de NL2000 scenery versie 4 te kunnen installeren in de Steam versie FSX-SE, is de installer nu ook geschikt gemaakt om zowel in FSX als in FSX-SE te installeren. Het betreft nu versie 4.0.65”. Meer informatie vindt u onder het logo.
BlueSkyScenery = Freeware
Voor als u nog niet op de hoogte was: Gottfried Razek en Joop Mak brengen al bijna  sinds jaar en dag onder de naam BlueSkyScenery heel gestructureerd scenery uit van de de VS, waarbij Joop de vliegvelden voor zijn rekening neemt. BSS is geschikt voor FSX, FSX Steam Edition en Prepar 3D. Het is een fotoscenery en daarom framerate-vriendelijk. Door een klik op de afbeelding komt u op de website.
Fokkervliegtuigen uit de mei-nieuwsbrief
In vervolg op het artikel over de Fokker D.XXI, besproken door Hans Heerkens in Piloot en Vliegtuig nr.5, is nu de jachtkruiser-bommenwerper T.5 ook gereed en heeft tijdens de herdenking op 13 mei jl. in de Grote Kerk van Dordrecht de simulatievlucht ‘Last Flight’ gemaakt. Verdere bijzonderheden en filmpjes vindt u op het blog van Daan Kaasjager.
Voorgenomen projecten van hem zijn het verder ontwikkelen van de jachtkruiser G-1A  en de D.XXIII, maar dát kan een probleem worden, omdat er van deze tweemotorige aanvalsjager met trek-en duwschroef maar een prototype heeft gevlogen, terwijl het er sterk op lijkt dat alle tekeningen en technische informatie verloren zijn gegaan. Dat wordt een speurtocht!
Nostalgie
Klu-oudgedienden zullen deze straalkist wel herkennen en wellicht ook de locatie kunnen vertellen: de Fokker S-14 Machtrainer op de Vliegbasis Ypenburg in het plantsoen voor de officiersmess en de trap naar de Verbindingsdienst. Een winters plaatje uit 1985. (©)

David Wooster en Emile Lancee zijn de makers van dit bijzondere toestel voor FSX/P3D en u kunt de download vinden door op de foto te klikken. Ook staan daar nog meer Fokker vliegtuigen, w.o. de D.XXI die hierboven genoemd wordt. Er was nog geen gelegenheid om met dit fraais te vliegen, maar dat maakt u vast wel goed. Veel succes!

Piloot en Vliegtuig
Het juni-nummer plofte een enkele dag geleden op de deurmat en op 20 juni a.s. ligt het op de leestafel in Almere. Graag wijs ik u op de Simulatorpagina met een artikel over Manfred Jahn (velen van u zullen met zijn Super Constellation vliegen) en een gedegen verhandeling van de C-47 Skytrain/ DC-3 Dakota. Op Simviation.com kunt u heel wat van deze iconische kisten vinden.
En als u dan toch in P&V aan het bladeren bent, is een blik op de middenpagina met een schitterende foto van de Hawker Hunter, de N-294, iets om van te smullen. Kijkt u verder even op blz. 14 naar een artikel over een ‘onbemande luchthaven’, waar naderend en vertrekkend vliegverkeer op afstand wordt begeleid. Zou dat de toekomst worden? Voor een blik op het veld klikt u op de verkeerstoren.
Pro-ATC/X
André Lans is voor velen van u geen onbekende meer met o.a. presentaties, onderhoud en aanvulling club-pc, enz. Nu is hij bezig met de vertaling van de handleiding  ‘Pro-ATC/X-Professional Air Traffic Control for Flight Simulator X’. Het is een enorme klus van 111 pagina’s en op enig ogenblik wordt Pro-ATC/X op een bijeenkomst gepresenteerd met de handleiding daarbij. Díe wordt u dan aangeboden, het programma zelf uiteraard niet. Binnenkort leest u er meer over op onze website.
Vakantie en regen?
Het zóu natuurlijk kunnen dat er in de komende maanden tijdens uw vakantie een enkel(?) buitje valt, maar dan heeft u in elk geval een reden om achter de flightsim-pc plaats te nemen om een en ander uit te pluizen:

A.F. Scrub: -> Gloster Meteor                Alf Denham: -> UK Airfields
FSX addons: -> DC-3 ‘Doornroosje’        Milton Shupe: -> Grumman S-2 Tracker
Rick Piper: -> Hawker Siddely HS-748   Tim Conrad: -> Pilatus PC-6 Porter

(Overigens bent u natuurlijk níet aan regen gebonden…)

Agenda

20 – 06: Ralph Rietveld en Corjan van Hamersveld presenteren de ‘Air Manager’.  Bijzonderheden las u al in de ‘vooruitblik’.
Geen bijeenkomsten in juli en augustus.
19 – 09: Om het seizoen goed te beginnen… dus veel vliegen, en neem zoveel mogelijk uw fs-pc mee. Maar we beginnen met de presentatie van Joop Mak over het ontwerpen en maken van de NL2000 EHAM-scenery.
17 – 10: Jan Willem en Henk met hun presentatie over P3D v.2!
7 en 8 november: FS Weekend in het Aviodrome.
21 – 11: In voorbereiding – Informatie volgt.
19 – 12: De vliegers van het Dutch Flanker Display Team met de presentatie van DSC-World als voorbereiding op hun demonstratievlucht in het voorjaar van 2016.

Onze bijeenkomsten in Almere.
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
–    vliegen en nogmaals vliegen achter uw fs-scherm; plaats voldoende!
–    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt,
–    de helpdesk, vooral voor de beginnende fs-er maar ook voor ‘ouwe rotten’,
–    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen,
–    dvd-film uitleenservice (uitsluitend voor leden),
–    een uitgebreide fs-gerelateerde leestafel,
–    een tweedehands hard – en software tafel,
–    fs-clubcomputer staat stand-by.

Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

En voor de goede orde nog even de tijden: van 10.30 – 11.15 gelegenheid elkaar ‘persoonlijk en fs-technisch’ te ontmoeten, de presentatie tot aan de pauze (± 12.30), na de pauze eventueel verder met de lezing en/of beantwoording van de vragen. Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én daarvan anderen deelgenoot maken.
Rond 15.15 het afkoppelen van de pc’s, opruimen en dan graag tot de volgende bijeenkomst op 19 september.

De Uitsmijter
Het woord  ‘nostalgie’ is hierboven al een keer gebruikt en dat geldt in elk geval ook voor het filmpje dat u hier kunt gaan zien.
Een vakantiewens
Voor velen is de vakantie binnenkort aanstaande en zo-ook voor het bestuur. U zult in de maanden juli en augustus de nieuwsbrief niet zien verschijnen, behoudens een mogelijke extra mededeling die u dan ook op de website kunt lezen.
Het bestuur van de HCC!Flightsimulator interessegroep wenst u goede vakantiedagen toe en, na afloop, een behouden thuiskomst.

Met een vriendelijke groet, mede namens het bestuur,

Gijs Kamerman.

Subscribe
Kennis van
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
18 juni 2015 18:58

Grote klasse, Rob. Bedankt voor de coöperatie!
Met vriendelijke groet, Gijs.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x