Framerates in X-Plane

X-Plane 10 bannerZoals beloofd heb ik een aantal standaardtesten uitgevoerd om te achterhalen wat het effect was van de nieuwe Nvidia driver op de prestaties van X-Plane. Dit heb ik gedaan voor versie 10.25 en voor 10.30 Beta 1. Tevens heb ik een vergelijking gemaakt tussen de framerates tussen 10.25 en 10.30 Beta 1, gebaseerd op de driver-versie 337.88 van Nvidia.

Het testsysteem

Het testsysteem bestaat onder andere uit de volgende componenten:

  • CPU: Intel i5 3570K geklokt op 4,5 Ghz
  • Geheugen: 16GB geklokt op 1600 Mhz
  • Grafische kaart: Nvidia GTX 770 met 4GB geheugen (Gigabyte)
  • Resolutie: 1920 x 1080

De testen

X-Plane heeft standaard 5 fps-testen waarmee de framerates onder gestandaardiseerde omstandigheden kunnen worden getest. Elke test heeft meer of minder renderingsopties ingeschakeld, wat de prestatie uiteraard sterk beïnvloed. Het zal duidelijk zijn dat de testen met de laagste framerates overeen komen met de meest gedetailleerde scenery. Nadeel bij de testen is wel dat het weer volkomen helder is en er dus geen wolken zichtbaar zijn. Wolken hebben echter wel een significante invloed op de prestaties van X-Plane. Toch denk ik dat de vijf standaard testen een indruk kunnen geven van de verschillen in de driver-versies en de versies van X-Plane. Voor een goed overzicht heb ik de testen in drie grafieken opgenomen:

  • Vergelijking tussen X-Plane 10.25 en 10.30 beta 1
  • Vergelijking tussen de driver van Nvidia met het nummer 335.29 en 337.88 getest met versie 10.25
  • Idem, maar dan getest met versie 10.30 beta 1

De resultaten

fps_results_10.25_vs_10.30B1

fps_results_335.29_vs_337.88_in_10.25

fps_results_335.29_vs_337.88_in_10.30B1

De conclusie

De verschillen tussen X-Plane 10.25 en 10.30 beta 1 laten zien dat bij weinig gedetailleerde scenery de prestaties sterk afnemen, terwijl deze bij gedetailleerde scenery juist weer toenemen. Dit is goed nieuws voor gebruikers met een zware systemen. Gebruikers die een computer hebben die al moeite hebben om met 10.25 acceptabele framerates zullen er mogelijk op achteruit gaan.

De verschillen tussen de driverversies laten een aantal opvallende dingen zien. Bij versie 10.30 valt test 1 erg goed uit, bij versie 10.25 is er juist sprake van een achteruitgang. Bij een normale renderingssettings verwacht ik dat de effecten van de Nvidia drivers nauwelijks merkbaar zullen zijn, of een kleine verslechtering betekenen. Het is dus voor de meeste gebruikers niet noodzakelijk om de nieuwste Nvidia driver te gebruiken. Overigens is het wel positief dat de bug die in de vorige driver-versies was geslopen inmiddels is opgelost.

Disclaimer

Ik heb de test gedraaid op één testsysteem, te weten mijn eigen PC, het kan dus zijn dat andere gebruikers andere uitkomsten hebben.

Subscribe
Kennis van
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x