HCC – Samenvatting presentatie Prepar3D


Zaterdag, 17 maart 2012 is er door de HCC in Almere een presentatie gegeven over Prepar3D. Dit werd druk bezocht. Eigenlijk wel logisch, want hoe leg je nu uit wat het verschil is tussen FSX en Prepar3D. Zien is geloven en ook wel snappen. Voordeel is dat je gelijk je vragen daar kwijt kan. Dat is ook het leuke van live meetingen. Door Henk Schäperkötter & Jan Willem Knoppers is er een kleine samenvatting gemaakt. Deze is bedoeld voor de overige HCC leden, maar voor simFlight.NL wilden ze graag een uitzondering maken. Klik op ‘Meer lezen….’ voor deze samenvatting. HCC bedankt !

Samenvatting van de presentatie van Prepar3D op 17 maart 2012 door Henk en Jan Willem.

De laatste maanden hebben we tijdens de bijeenkomsten in Almere Henk al zien vliegen met Prepar3D.
Aanvankelijk was dat met een gratis abonnement, beschikbaar gesteld aan abonnees van PC Pilot en Computer Pilot, maar sinds januari met een vast abonnement. De reden daartoe was de gedachte, omdat FSX door Microsoft niet verder meer ontwikkeld wordt, dit ‘nieuwe’ programma zodanig uit te testen dat we onze bevindingen aan het (hcc)-vliegwereldje zouden kunnen doorgeven.

Omdat we vandaag lang niet alles kunnen behandelen, zéker niet met alle vragen die ongetwijfeld gesteld zullen gaan worden, is er een P3D-forumonderdeel geopend waar nadere informatie komt te staan én waar we elkaar kunnen ondersteunen; maak er vooral gebruik van in het kader van ‘Flightsimmers voor Flightsimmers’!

Zoals we hier zitten, vliegen we al jaren met FSX en ook nog wel met de good-old FS9, die helaas niet in P3D in te voeren is.
Zoals al is opgemerkt, wordt FSX niet meer doorontwikkeld en een van de redenen daarvan is het opheffen van de FSX-gamesdivisie (we praten dus nadrukkelijk níet over ‘Flight’). Een waardige opvolger vanuit Microsoft was/is dus niet meer te verwachten, de software-ontwikkelaars waren overbodig maar… werden door andere firma’s ingelijfd, w.o. Lockheed Martin om hun kennis daar te gebruiken.

LM schrijft er zelf als volgt over:
‘Prepar3D furthers the development of Microsoft® ESP™ while maintaining compatibility with Microsoft Flight Simulator X, allowing many thousands of add-ons to be used within Prepar3D’.

Nu gaat het bij een firma als LM zeker niet alleen om het vliegen achter onze pc, maar vooral het gebruik van P3D in flightsimulatoren van vliegscholen én defensie-onderdelen is voor hen belangrijk. Het kostenaspect is hier ook op aangepast: vliegscholen betalen per simulator $ 499,- terwijl voor ‘ons’ de prijs geldt van $ 9,95 per maand voor de installatie op twee verschillende pc’s. In dit geval kun je dus, zoals Henk en Jan Willem, voor $ 60,- p/p per jaar vliegen.
Prepar3D (vooralsnog 32-bit) is volop in opkomst en feed-back vanuit de fs-vliegwereld wordt zeer op prijs gesteld én ter harte genomen; zie het dus voorlopig als een ontwikkelplatform.

De versie die Henk zodadelijk zal demonstreren is v. 1.2, maar de volgende versie staat ons binnenkort te wachten. Het programma is dus nog (lang) niet ‘out-of-the box’, maar de ontwikkeling gaat snel en een aantal softwarehuizen heeft al aangegeven P3D te ondersteunen, o.m. Aerosoft, Fsuipc, Orbx, Rex, Earth Simulations, Real Sims en, naar verwachting zullen er spoedig meer volgen (voor PMDG: zie het forum!!).

De aanschaf van het programma kan uitsluitend on-line bij Prepar3D.

Op het ogenblik dat dit artikel geschreven wordt, komt van Jan Willem het volgende binnen (zie ook het forum):
‘Gisteren, 24 maart 2012, is versie 1.3 uitgebracht en is er ook ineens een heel nieuw prijskaartje aangehangen: de ‘Retail’ license is geworden $ 199,- (was $ 499,-) de nieuwe ‘Academic’ license (studenten-versie) kost $ 49,95 de ‘Developer’ license blijft $ 9,95 per maand’.

en

‘Na installatie van de laatste versie van Fsuipc, die zich nu ook rechtstreeks laat installeren onder Prepar3D, was het een fluitje van een cent om FlightSim Commander 9 werkend te krijgen. Ik hoefde geen instelling te wijzigen en het werkt perfect’.
Verschillen en overeenkomsten:

  • de structuur van FSX en P3D is nagenoeg gelijk. Dat betekent dat P3D ons nauwelijks onbekend zal voorkomen,
  • fsx add-ons zijn zonder meer te installeren in P3D; dat zijn dus geen ‘verspilde’ aankopen geweest,
  • NL2000-v.4.01 werkt uitstekend in P3D (Henk vloog er z’n demo mee),
  • FSX start altijd op in een Dos-Box en gaat dan terug naar de basic colours. Vanaf versie 1.2 is P3D volledig compatible met Windows 7 en voorkomt daarmee die terugschakeling,
  • vanwege voortschrijdende ontwikkeling zal P3D vanaf versie 2.0 volledig DirectX-11 ondersteunen. Dat betekent o.m. een duidelijke verbetering in shaders (3.0 en hoger), tessellation en multi-threaded rendering,
  • herziening en verbetering van topografische locaties,

in tegenstelling tot FSX kent/heeft P3D:
– IR-sensor camera,
– nightvision goggles (nachtkijk mogelijkheid),
– onderwatersimulatie(bathymetry), waarbij de doorzichtigheid van het water in diepte instelbaar is,
– het vasthouden van panel – en scenery-windowlocaties na het opslaan in de flightfiles,
– trainingen voor onderzeeboten en landvoertuigen,
– …
– …

Inmiddels is er een behoorlijk aantal publicaties en instructievideo’s op internet verschenen. We stellen ons voor dat het aanbeveling verdient eens goed te kijken met welke items het bovenstaande kan worden uitgebreid.

Het lijkt inmiddels gerechtvaardigd te stellen dat P3D van Lockheed Martin een waardig opvolger van FSX aan het worden is, mede dánk zij FSX en al degenen die – professioneel én freeware-technisch – zich inzetten om onze hobby tot grote(re) hoogte te voeren, zonder de gedachte hiermee andere flightsimulatoren te kort te doen!

Henk Schäperkötter,
Jan Willem Knoppers.
http://www.hccflightsimulator.nl/index.php
maart 2012

Subscribe
Kennis van
2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Fokke Stoelwinder
17 april 2012 17:57

Na het lezen van dit artikel kreeg ik het gevoel dat de mogelijkheden bijna onbeperkt waren. Het is te mooi voor woorden.
En meestal wanneer iets te mooi voor woorden is, is dit het ook.
Geen enkele twijfel over kwaliteit van het programma, maar € 10 per maand is €120 per jaar en dat ieder jaar weer.
Nee, dank je wel. Dit is iets te veel van het goede. Wat ik wil is een betaalbaar programma.

30 maart 2012 13:47

Vragen over Prepar3D kunnen ook altijd gesteld worden tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten in Almere (vrij toegankelijk voor iedereen met deze fraaie hobby). De eerst volgende is op zaterdag 21 april.
Tevens vliegt ons helikopter-demo-team ook met Prepar3D tijdens de “OpenHouse” van de Pilot Shop op zaterdag 12 mei. Ook daar worden alle vragen beantwoord.

Groet Jan Willem

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x