Solid state drive – SSD

Velen van jullie weten dat er tegenwoordig ook SSD Harde schijven zijn op de markt. Deze schijven zijn heel prijzig maar werken over het algemeen 10X zo sneller dan een normale HDD. Deze SSD schijven worden vaak gebruikt om het OS systeem op te zetten. Natuurlijk zou je Flight simulator er ook op kunnen zetten, 100% dat deze 10X sneller zal lopen. Nadeel van deze schijven zijn dat ze heel erg prijzig zijn. Bijvoorbeeld een SSD van 500GB betaal je al ruim 1100 euro voor. Hier ook een leuke uitleg over de nieuwe SSD die op de PCI express aan te sluiten zijn.

SSD’s zijn gekend om hun snelle toegangs- en zoektijd. Tegenwoordig hebben SSD’s een toegangstijd van amper 0,1 milliseconde. Gegevens kunnen – maakt niet uit waar ze zijn opgeslagen – altijd even snel gezocht worden. Dit komt doordat de SSD niet meer afhankelijk is van een roterende schijf zoals bij een harde schijf. Deze moest zich namelijk eerst nog bewegen naar de goede positie om een bestand te kunnen lezen. Hierdoor is de toegangstijd veel beter dan bij een harde schijf. Ook het wegschrijven van gegevens gaat veel sneller bij een SSD ten opzichte van een harde schijf. Doordat er meerdere flashgeheugenkaarten in een SSD zitten, kunnen deze elk apart data wegschrijven.

Een SSD kan worden aangesloten via een SATA-aansluiting op een moederbord. Er zijn ook al SSD’s die via PCI en PCI Express worden aangesloten op het moederbord. Deze kunnen nog hogere snelheden halen, maar zijn vaak ook duurder dan de via SATA aangesloten exemplaren. Ze zijn dan ook voornamelijk bedoeld voor bedrijven in plaats van consumenten.

Vanwege de hoge snelheden worden SSD’s vaak als opstartschijf gebruikt, hierbij zet men het besturingssysteem op de SSD. Het voordeel hiervan is dat je besturingssysteem veel sneller opstart. Ook zware programma’s die veel data nodig hebben om goed te werken, worden vaak op SSD’s gezet. Een pc kan veel winst halen uit een SSD omdat een harde schijf meestal een bottleneck vormt voor een computer met recentere hardware. Dit komt doordat de standaard van harde schijven al jarenlang 7.200 RPM is. Er bestaan ook schijven van 10.000 RPM, maar ook deze zijn trager dan SSD’s. Het is moeilijk om harde schijven nog sneller te maken aangezien bij nog hogere snelheden de interne schijf te warm kan worden en zou kunnen smelten. Meer informatie over dit product is te lezen op hardware.info.

Subscribe
Kennis van
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
maikel - pe1123
30 september 2010 16:39

Ik heb onlangs twee 10.000 rpm schijven die in ‘raid’ stonden verkocht omdat ik naar ssd over wil. Nu met een standaard hd is het even balen zo traag. Opzich is er nu voor e200 een nuttige ssd te koop van rond de 100gb (een ssd te vol zetten vertraagd deze kennelijk) maar punt is dat er momenteel veel nieuws is over toekomstige vernieuwingen in ssd land. Net als altijd in pc land: wachten of niet wachten op de aanschaf van hardware speelt mee. (of later minder betalen voor wat nu bestaat, of het nieuwe en betere kopen van voor… Lees verder »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x